Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                           Nyelvdiagnosztika!

A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt fontos következtetéseket von le a szervezet általános elváltozásairól.
A nyelvet borító vastag lepedék, a fájdalmas, repedezett, cserepes nyelv, az égõ foltok mind valamilyen belsõ szervi megbetegedésre utalnak.  Azt általános orvosi vizsgálat elsõ lépése még ma is a kinyújtott nyelv megtekintése, esetleg megtapintása. A nyelv állapotából fontos diagnosztikus következtetések vonhatók le.
A nyelv nedvessége, illetve szárazsága a szervezet folyadékháztartását tükrözi. A száraz, tapadós nyelv súlyos folyadékveszteséget jelez. A lepedékkel bevont nyelv emésztõrendszeri zavarokra utal.

A nyelvrõl a károsodás jellege és helye is leolvasható. A nyelv bizonyos területei a májnak, más szektorai a vesének, stb. felelnek meg.

A nyelv néhány diagnosztikus értékû elváltozása

- fehér lepedék a nyelv csúcsán: a gyomornyálkahártya gyulladása
- fehér lepedék a nyelv közepén: a patkóbél megbetegedése
- fehér lepedék a .nyelv gyökén: bélgyulladás sárga lepedék: májgyulladás, májzsugor - barna lepedék: epebetegség
- száraz, repedezett nyelv: cukrobetegség

Bizonyos fertõzõ betegségek kísérõjelensége a gyulladt, vörös nyelv.
A skarlátos beteg nyelve feltûnõen élénk vörös, málnaszerû. Tífusz esetén a nyelvet barnás lepedék vonja be, kolera esetén fekete, vérhasban kékes elszínezõdésû.

kep_nyelv

Belsõ szervek vetületei

 

vesék
 

belek
gyomor, lép
hasnyálmirigy
máj, epe

tüdõ
szív

 

 

 

Nyelvdiagnosztika a kínai orvoslásban

A kínai orvoslásban a nyelvdiagnosztika különleges jelentõségû. A kínai medicinában ugyanis a nyelvés a pulzus diagnosztika az alapvetõ, elmaradhatatlan kiinduló vizsgáló módszer.
A nyelv állapotából a kínai orvos "a testnedvek állapotára" következtet. Azt is meg tudja állapítani, hogy az esetleges betegség mennyire elõrehaladott stádiumban van. Ha a nyelv bevonata vékony és nedves, a betegség csak a kezdetén tart, még nem kerítette hatalmába a szervezetet. A betegség elõrehaladtával a nyelv bevonata egyre vastagabb, színe fehérrõl sárgára vált.

A szervek leképezõdése a nyelven
A kínai medicina két alapfogalma, a "hideg" és "meleg" ellentétpár a szervezet valamennyi kóros elváltozásával kapcsolatba hozható. A sápadt, vékony, nedves, áttetszõ bevonatú nyelv "hideg", a piros, száraz, sárgás bevonatú nyelv "meleg" elváltozásokra utal. A nyelvrõl a károsodás jellege és helye is leolvasható. A nyelv bizonyos területei a májnak, más szektorai a vesének, stb. felelnek meg.

A normál nyelv rózsaszín és kissé nedves, nem túl hegyes, s nem túl lekerekített, kevés bevonat látható rajta, mozgékony és hajlékony.

Ha a nyelv a betegség alatt is normál színû, ez annak a jele, hogy az energiaáramlás és a vérkeringés nem „sérült meg", így a prognózis kedvezõ.

Energia túlsúlyos - „Yang jellegû" - betegekségnél a nyelv merev, sötétvörös vagy piros színû, feketés árnyalatú, repedezett, tüskés, „fogbenyomatokat" nem találunk az oldalán, kiöltése pedig határozott, erõteljes.

Energia hiányos - „Yin jellegû" - betegségeknél a nyelv petyhüdt, sápadt, bevonata sárgás, nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, kiöltése gyenge, határozatlan.

A nyelv tisztítása

Az õsi kultúrákban, Indiában, Dél-Amerikában - a régészeti leletek tanúsága szerint - a szájhygiéne rendkívül fontos volt, s ehhez speciális nyelvtisztító eszközöket is alkalmaztak. Az indiai jógiknál - manapság is - a nyelv reggeli tisztítása a testi-lelki megtisztulás egyik tényezõje.

Az Egyesült Államokban végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szájüregi problémák egy részének (pl. szájüregi pH-eltolódás, krónikus ínygyulladás stb.) kialakulásáért a nyelvlepedék a felelõs, sõt nagyon gyakran szerepel kórokként (85%) a kellemetlen szájszag hátterében is. Megállapították, hogy az éjszakai méregtelenítés során a szervezet a toxinok egy részétõl a nyelven keresztül szabadul meg. A nyelvlepedék kialakulását elõsegítik a modern táplálkozási szokások, a rágás hiánya, a pépes, „túlfeldolgozott" élelmiszerek, és a tartós savas vegyhatás is. Mechanikus tisztítás nélkül a lepedék és annak mérgezõanyag tartalma, a napi táplálkozás során rendszeresen visszakerül a tápcsatornába. Így az egyszer már kiválasztott toxinok, visszamérgezik a szervezetet. A reggeli fogmosásnál mindig tisztítsuk le nyelvünket is a fogkefével vagy egy lefelé fordított kanállal, esetleg egy fakéssel!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.