Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetes forrásból  / Antioxidáns/

( Szabó László )      Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A természetes antioxidánsok bizonyítottan védik a szervezet immunrendszerét, erősítik a bőr védőfunkcióját, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, lassítják a bőr öregedési folyamatait, védelmet nyújtanak bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben

. A flavonoidok, antocianidinek és proantocianidinek, melyek hatása P-vitamin szerű: csökkentik a hajszálerek áteresztőképességét és törékenységét, ezenkívül megvédik a C-vitamint és más vitaminokat az oxidálódástól, s ezáltal növelik mennyiségét a sejtekben.

 Nem kevésbé fontos, hogy a flavonoidok óvják a lebomlástól a test legbőségesebben előforduló fehérjéjét (a kötőszövetben, az inakban, az ízületi szalagokban, a porcokban és a csontokban levő enyvadó anyagot, a kollagént).

 Lebomlására ugyanis nagy esély van az említett szövetek és szervek gyulladása esetén.

Flavonoidok hatására viszont szilárdító keresztkötések jönnek létre a kollagénrostok között, gátlódik a gyulladásban részt vevő anyagok szintézise és szabaddá válása, valamint a fehérvérsejtekből származó kollagénbontó enzim működése, s az is előnyös, hogy csökkentik a húgysavszintet, enyhítik a köszvényes tüneteket


Régóta ismeretes, hogy csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra.

 Jótét hatásuk annak tulajdonítható, hogy a szívkoszorúerek tágításával javítják a szívizomzat vérellátását, elősegítik azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyeknek következtében nő a szívösszehúzódások ereje. 


Az értágítás egyrészt annak tulajdonítható, hogy bizonyos flavonoidok elernyesztik a szívkoszorúerek simaizomzatát, másrészt jó néhány anyagot megakadályoznak abban, hogy a szívbeli erek simaizmát összehúzzák

. Számos állatkísérletet és klinikai vizsgálatot végeztek avégett, hogy a flavonoidok érelmeszesedést és magas vérnyomást gátló hatását igazolják. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszeres szedésének köszönhetően nemcsak a vér koleszterintartalma csökken, hanem a zsíros-meszes lerakódások (az úgynevezett érelmeszesedéses plakkok) is kisebbednek.

 
Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy környezetünk káros hatásait el tudjuk hárítani. Betegségek alakulhatnak ki az állandó stressz következtében is (magas vérnyomás, gyomorfekély, idült bélműködési zavarok stb.). Népbetegséggé váltak a mozgásszervi betegségek.

 Az idült gyulladások (gócok) miatt kimerült immunrendszer itt is központi szerepet tölt be.

 Sokan keresik a választ azokra a kérdésekre, hogy mit tehetnek ellenálló képességük megerősítéséért. A szervezet védekezésére sokféle szabályozórendszer van befolyással.

 Ezek támogatják, segítik az immunrendszer működését. Ilyen az ásványianyag-csere, a vízháztartás, a szervezet sav-bázis összetétele stb.

 Szervezetünkben különösen fontos szerepe van az ásványi anyagoknak, nyomelemeknek, vitaminoknak, flavonoidoknak.

 A flavonoidok és antioxidánsok iránt megnyilvánuló, az utóbbi időben fokozódó figyelem ne pusztán az új iránti rövid érdeklődés legyen, hanem folyamatosan erősödve, széles körben szolgálja a lakosság egészségi állapotának javulását, a betegségek megelőzését.

Gyógyító gyümölcsök

( Szabó László )

A növények, gyümölcsök használata egy-egy betegség megelőzésére, kezelésére és gyógyítására a XIX. század közepéig szinte egyeduralkodó volt az orvostudomány terápiás lehetőségei között.

 Az elmúlt 20-30 évben az emberek újra felfedezték a növényi szereket a korszerű terápia eszközeként. 
Földünkön a betegek legalább 80 %-át nagyrészt, vagy kizárólag természetes szerekkel kúrálják.

 A fejlett ipari országokban használatos gyógyszereknek is több mint 40 %-a származik természetes forrásból.


A gyógyszereken belül a természetes hatóanyagokhoz tartozik több mint száz növényi vegyület, amelyből egyetlen hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket állítanak elő.


Számottevő azon gyógynövények száma, amelyeket különböző kivonatok formájában fitoterápiaként alkalmazunk az öngyógyításaink alkalmával.


A világ számos országában (Egyesült Államokban, Hollandiában, Nagy-Britanniában stb.) a növényi szerek az élelmiszer-kiegészítők vagy a funkcionális élelmiszerek forgalma jelentős, míg máshol (Németországban, Belgiumban, Franciaországban) magas minőségi követelményeknek megfelelve gyógyszernek vagy természetes készítménynek minősülnek, s az öngyógyszerelésben való részesedésük kiemelkedően nagy. (Németországban körülbelül 50%).
Az egészségi állapotunk alakulásáért a környezeti ártalmak 30-35%-ban, az életmód 30-35%-ban, a genetikai állomány 10-15%-ban, az egészségügy körülbelül 10-15%-ban felelős.

 Az utóbbi évtizedben az étrend-kiegészítők iránt megnyilvánult figyelem legpozitívabb vonása, hogy a prevencióra, ezáltal az önmaga egészségéért tenni akaró emberre irányítja a figyelmet, emellett bizonyos élelmiszereknek, köztük gyümölcsöknek, zöldség- és fűszernövényeknek hagyományosan kedvező egészségügyi hatást tulajdonítunk.

Tudjuk, hogy az élelmiszereket évezredeken át hatásos orvosságként is számon tartották.

 Napjainkban a tudományos világ figyelme - nem véletlenül - újra az „élelmiszerek gyógyszertára'' felé fordul.


Életünk során több mint nyolcvanezerszer eszünk táplálékot. A test a táplálékokból építi folyamatosan újjá magát.

Érdemes átgondolni Szent-Györgyi Albert szavait: 
„A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége stb. mind igen fontosak.

 De a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül.'' 

A növényi táplálékban gazdag étrend számos tápértékkel nem bíró, ugyanakkor egészségvédő hatású növényi anyaggal is ellátja a szervezetet, többek között polifenolokkal, flavonoidokkal, növényi festékanyagokkal és más kedvező élettani hatású anyagokkal, köztük fontos természetes antioxidánsokkal.

 Ezek gátolják jó néhány idült betegség kialakulását, illetve késleltetik az előrehaladását.

 Az egészséges emberi szervezetben a szabadgyök reakciók ellenőrzés alatt állnak, és számos hasznos, sőt nélkülözhetetlen funkciójuk van.

 Felszaporodásuk viszont veszélyes folyamatokat indíthat el, és súlyosan károsíthatja a szervezetet felépítő biomolekulákat, sejteket, szöveteket: lipidperoxidációt, sejtelhalást, rákos sejtek kialakulását eredményezve. Az antioxidánsok gátolják ezeket a kóros folyamatokat, védik a szervezetet.

Fontos jellemzőjük, hogy legelőnyösebben egymást erősítve fejtik ki hatásukat.

 06207772706

           

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.