Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A legeslegjobb szomjoltó

 

Kép

A megfelelő folyadékfogyasztással meghosszabbíthatjuk életünket. Nem csak a napi vízmennyiség fontos, hanem a bevitt folyadékok minősége is. Rövid kérdéseinket átgondolva rájöhetünk, mennyire fontos jó barátságban lenni a vízzel, és odafigyelni, hogy eleget igyunk, különösen a nyári időszakban.

TUDOD-E?

- hogy egy átlagos felnőtt szervezet naponta majdnem 1 liter folyadékot veszít pusztán a légzéssel és a verejtékezéssel?
- hogy naponta 50 milliárd sejtet kell "megitatnod"?
- hogy kezedben van a fiatalságod titka? Születésünkkor a szervezetünk 75%-a víz, míg idős korban csak 50-55%-a. Tudatosan igyál meg naponta legalább 1,5-2 liter vizet.

- hogy az anyukáknak a szoptatás első hat hónapjában napi plusz 1 liter folyadékra van szükségük?
- hogy már 1-2% vízveszteséggel csökken a pszichikai és fizikai állóképesség?
- hogy a szomjúságérzet már a kiszáradás első jele?
- hogy a fejfájás szintén jelezheti a szervezetünk folyadékhiányát?

Tipp: szomjoltásra legalkalmasabb a tiszta víz, valamint az ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmazó ásványvíz, a nem cukrozott gyümölcslevek, illetve levesek. Sok folyadék van a gyümölcsökben, zöldségekben, így a salátákban is.

- hogy az idős szervezetnek speciális hidratálásra van szüksége, mert idős korban megváltozik, lassul a szervezet anyagcseréje, ennek következtében csökken a szomjúságérzet, ami kiszáradáshoz vezethet?
- hogy ha 90 percet aktív sportolással töltesz, akkor az izotóniás italok segítik leginkább az elveszett ásványi anyagok pótlását?

Tipp: nagyon finom szomjoltó a tea, melyből több százféle kapható. A különféle teák, gyógyteák nemcsak a folyadék pótlásában segítenek, de egészségünket is védik.

- hogy a téli hónapokban is fokozott figyelemmel kell kísérnünk szervezetünk vízháztartását, mert a tél száraz időszakot jelent a bőrnek? A kinti száraz és a benti fűtött levegő egyaránt hozzájárul a testnedvesség elszivárgásához?
- hogy a jegelt italok alaposan felborítják a gyomor és a béltraktus hőháztartását? A gyomorban az emésztőenzimek működéséhez szükséges 37 C-fokos belső környezet szükséges, ezért azt javasoljuk, hogy inkább szobahőmérsékletű vizet igyunk.

Bolygónk  kb. 70%-át víz borítja és az emberi test több mint 2/3-át is ez az elem alkotja. Gondoljon bele egy 70 kg-os felnőtt ember teste, mintegy 49 liter  (nem colát, nem teát és kávét), hanem vizet tartalmaz!

Miért van szükségünk vízre?

- A víz közreműködésével tápláljuk testünket, hisz a segítségével jutnak el többek között a water2vitaminok, ásványi anyagok és az oxigén is sejtjeinkhez.

- A megfelelő mennyiségű víz megtisztítja kötőszöveteinket, a lerakódott mérgező anyagoktól.

- Átmossa veséinket, ezzel eltávolítva a salakanyagokat.

- Elegendő mennyiségű tiszta vizet fogyasztva rugalmassá és feszessé tehetjük bőrünket, eltávolítva a ráncokat.

 

 

A mappában található képek előnézete Flavin H7 Hydrogenergy

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.