Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                   Figyelem-dohányosok!

 A Kalifornia Egyetem kutatói szerint azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, fekete, illetve zöld teát csökkenthetik a dohányzás káros hatásait, és a tüdőrák kialakulásának esélyét. A kutatók adatai szerint azok a dohányosok, akik sok flavonoid (antioxidáns hatású növényi hatóanyag) tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Ez különösen fontos annak fényében, hogy a tüdőrákos megbetegedések 90 sz
A Kalifornia Egyetem kutatói szerint azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, fekete, illetve zöld teát csökkenthetik a dohányzás káros hatásait, és a tüdőrák kialakulásának esélyét. A kutatók adatai szerint azok a dohányosok, akik sok flavonoid (antioxidáns hatású növényi hatóanyag) tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának esélyét.
Ez különösen fontos annak fényében, hogy a tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka általában a dohányzás miatt alakul ki.
A flavonoidok vízben oldódó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyagok, amelyek képesek a károsodott szövetek regenerálására.
Az egyetem tudósai kutatásuk során 558 tüdőrákos és 837 egészséges ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg. A vizsgálat eredményei szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás védelmet jelenthet a tüdőrákkal szemben. A flavonoidok közül elsősorban a katekin, a kempferol és a kvercetin fogyasztása ajánlott. A katekin főleg az eperben, valamint a fekete és zöldteában fordul elő, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a kvercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.
A különböző flavonoidok gátolják az angiogenezist, azaz a tumorok érhálózatának kialakulását. A flavonoidok emellett a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is elősegítik. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságai emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képesek visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk. Persze a legjobb megoldást a tüdőrák elkerülésére még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogják feltárni - fogalmaztak a tudósok.(Forrás: HVG)      
Néhány ajánlott készítmény:
- Flavin 7 Prémium Jubileum ital

- Flavin 77 Flavinárium+EssenceA

           Hogyan kerüljük el a tüdőrákot!

Nagy százaléka általában a dohányzás miatt alakul ki.

A flavonoidok vízben oldódó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyagok, amelyek képesek a károsodott szövetek regenerálására.
Az egyetem tudósai kutatásuk során 558 tüdőrákos és 837 egészséges ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg. A vizsgálat eredményei szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás védelmet jelenthet a tüdőrákkal szemben. A flavonoidok közül elsősorban a katekin, a kempferol és a kvercetin fogyasztása ajánlott. A katekin főleg az eperben, valamint a fekete és zöldteában fordul elő, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a kvercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.
A különböző flavonoidok gátolják az angiogenezist, azaz a tumorok érhálózatának kialakulását. A flavonoidok emellett a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is elősegítik. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságai emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képesek visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk. Persze a legjobb megoldást a tüdőrák elkerülésére még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogják feltárni - fogalmaztak a tudósok.(Forrás: HVG)
 
Néhány ajánlott készítmény:
- Flavin 7 Prémium Jubileum ital
- Flavin 77 Flavinárium+EssenceA

 

 

 

  Amit a hirtelen szívmegállásrol tudni kell!

Ennek ellenére az orvosok is keveset tudnak arról, hogy milyen tényezők hajlamosítanak erre a betegségre. Jelenleg is folyik egy nagyszabású vizsgálat, ami a génektől az életmódig felméri a hajlamosító tényezőket, ez azonban nagyon nehéz feladat: nem lehet megmondani, hogy egy ember mekkora valószínűséggel fog szívrohamban meghalni.

Tudjuk, hogy a korábban már lezajlott szívrohamok hajlamosítanak erre a betegségre, egyes esetekben egy szívritmus-generátor beültetése védelmet jelenthet. A kor és a nem is számít: a szívroham legtöbbször 58-62 éves korban jelentkezik. Fontos kockázati tényezők a dohányzás, cukorbetegség és elhízás is.

Nem tudjuk azonban, hogy ezek közül melyik kockázati tényező miért és mennyire fontos. Azt sem tudjuk, hogy a stressznek van-e egyáltalán jelentősége: sokan nagyon fontosnak gondolják, de ugyanakkor sok stresszes életet élő embernél egyáltalán nem alakul ki szívroham.

Tudjuk azonban, hogy lehet csökkenteni a kockázatot: egészséges étrenddel, testmozgással, a dohányzás kerülésével, és aszpirin, illetve más gyógyszerek szedésével. A baj csak az, hogy a páciensek többsége nem is fogja fel, mekkora kockázattal él, csak amikor már megtörtént a szívroham. A hirtelen halál az esetek harmadában a koszorúserek betegségére vezethető vissza, a halál az első jele annak, hogy valami nagy baj van.

A hirtelen szívleállás váratlan, de a hátterében húzódó folyamatok már évekkel hamarabb elkezdődnek. Középkorú férfiaknál legtöbbször a koszorúerek falának elfajulása áll a háttérben. A zsírlerakódás és a gyulladás plakkok képződését váltja ki, azután az egyik megsérül. A szervezet véralvadékkal próbálja lezárni a sérülés helyét, de ez az egész eret eltömeszelheti. Ez a nagyon veszélyes jelenség a trombózis. A szívizom nem kap oxigént, a szív nagyon gyorsan ver, és így nem tudja hatékonyan pumpálni a vért. Leáll a keringés, az agy nem kap vért, és az illető elájul.

Ha a szívritmus felborul, magától nem tud visszaállni. Ebben csak egy defibrillátor segíthet, ezt azonban gyorsan és megfelelő időzítéssel kell alkalmazni. Egy automata készüléket három percen belül alkalmazva akár minden második esetben is megmentheti a beteg életét. Nem szabad a mentőkre várni: minden további perc 7-10 %-kal csökkenti a túlélés esélyét.
(Forrás: informed.hu)

Megelőzésre ajánlott néhány termék:
- Napkristály Flavin ital;
- Flavin 7 ital;
- Cardio Flavin kapsz.
 

    Mézzel elpusztíthatók a bőr  ellenálló  baktériumok!

A méz megöli az antibiotikum-rezisztens baktériumokat laboratóriumi körülmények között, és elpusztítja a bőrön lévő baktériumokat egészséges önkénteseknél, derül ki holland kutatók beszámolójából a Clinical Infectious Diseases június 1-i számából.

A szerzők szerint „a gyógyszer minőségű méz alkalmas lehet a bőr fertőzéseinek megelőzésére égés, illetve katéterek, és más, a bőrön áthatoló eszközök esetén.”

Az amszterdami kutatók szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert kevés antibiotikum áll fejlesztés alatt, és az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek száma egyre emelkedik.

A mézet már ősidők óta sikeresen használják fertőzött sebek kezelésére. Eddig még nem áll rendelkezésre olyan adat, hogy a mikrobák képesek lennének a mézzel szemben ellenállóvá válni. Ennek ellenére az orvostudomány nem ismeri el a számos mézféleség esetében leírt különböző antibiotikus hatást.

A kérdés vizsgálatára a szerzők a Revamil nevű mézzel végeztek kísérleteket, amit üvegházakban, standardizált körülmények között termesztenek. 11 kezelést végeztek mézzel, és a szerzők azt találták, hogy a Bacillus subtilis aktivitása két kezelés között közel felére csökkent.

Ugyancsak megállapították, hogy számos más antibiotikumra érzékeny és antibiotikum-rezisztens törzs is elpusztul 24 órás inkubációt követően.

A méz hatásának vizsgálatára a szerzők 42 önkéntesnél mérték alkarra helyezett tapaszok hatását is. A két tapasz egyikét mézzel kezelték, és mindkét tapaszra steril kötést helyeztek.

48 órával később a mézzel kezelt tapaszoknál a bőrön lévő baktériumok mennyisége századrészére csökkent. Ezen túl a mézzel kezelt tapaszok 81 %-a negatív baktérium tenyésztési eredményt adott, szemben a kontroll tapaszok mindössze 21 %-os negatív tenyésztési arányával.

A bíztató eredményeket látva a szerzők jelenleg azt vizsgálják, hogy „a méz képes-e megelőzni az intenzív osztályon kezelt betegeknél a tartós vénakanül okozta fertőzést. Ezt az esetleg életet is veszélyeztető fertőzést a bőr baktériumai okozzák, viszont ezeket a kórokozókat mézzel el lehet pusztítani.”
(Forrás: informed.hu)

Ajánlott termék:
- Méz por kapszula
 A Jóindulatú emlőbetegség fiatal emlőrákos betegek első ágai rokonai között!

A jóindulatú emlőbetegség incidenciája, az átlagoshoz képest, szignifikánsan magasabb azon nők körében, akik elsőági nőrokona emlőrákos, állapították meg dán kutatók.

A jóindulatú emlőbetegség kockázata egyeseknél már azelőtt nyilvánvaló volt, mielőtt a nőrokonnál kialakult az emlőrák. Ez csökkentette a felmérés torzító hatását, és a kétféle emlőbetegség között fennálló közvetlen genetikai kapcsolat mellett szól.

A vizsgálathoz Lisbeth Bertelsen (Dán Onkológiai Társaság, Koppenhága) és munkatársai 50 éves koruk előtt emlőrák miatt gondozásba került 8807 nő, összesen 14648 elsőági nőrokonát keresték meg.

A jóindulatú emlőbetegségek elsőági rokonok közötti előfordulási gyakoriságát felmérendő, 1977 és 2003 között rögzített kórházi adatbázisokat használtak, és a kapott eredményeket a normál populációra jellemző adatokkal vetették össze.

A vizsgált időszakban összesen 634 első ági nőrokonnál kórisméztek jóindulatú emlőbetegséget. Az átlag női népesség körében 412 nőnél diagnosztizáltak benignus emlőbetegséget. (valószínűséghányados [OR]=1.54).

A lánytestvérek (OR=1.48), és az anyák (OR=1.21) rizikójával összevetve, a jóindulatú emlőbetegség kockázata legnagyobb a mellrákbetegek lányainál (OR=1.87) volt.

Megállapították emellett, hogy a fiatalkorban, 40 éves koruk előtt emlőrákkal kórismézett nők 30-39 éves korú elsőági nőrokonainál a legnagyobb a jóindulatú emlőrákbetegségek rizikója (OR=2.04).

Bertelsen és munkatársai véleménye szerint a nagyobb kockázat részben azzal magyarázható, hogy a családtag rákos betegsége miatt a fiatal rokonok jobban aggódnak egészségükért, emiatt intenzívebben vesznek részt szűrővizsgálatokon, ami az esetszám mesterséges felduzzadását eredményezi.

Ugyanakkor, az első ági rokonok között a jóindulatú emlőbetegség kockázata mérsékelten, de statisztikailag szignifikáns mértékben nagyobb volt, már azelőtt is, hogy a családtagban kórismézték volna a mellrákot (OR=1.24).

Ez a megfigyelés „arra utal, hogy genetikai tényezőknek is szerepe lehet abban, hogy jóindulatú emlőbetegség esetén nagyobb az emlőrák kockázata" – írja Bertelsen és szerzőtársai.

Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy a BRCA1 és a BRCA2 mutációt hordozó nők profilaktikusan eltávolított emlőiben nagy gyakorisággal mutattak ki mind benignus, mind malignus elváltozásokat.

A kutatási eredményeket az American Journal of Epidemiology közölte.
(Forrás: informed.hu)

Megelőzésre ajánlott néhány termék:
- Flavin 7 ital;
- Cyto Flavin kapsz.;
- Bio+Actíve Lenmagcsíra kapsz.
 
 Rákmegelőzés és fogyókura egyben-Cseresznyével!

Cseresznyét nemcsak akkor érdemes fogyasztanod, ha vitamindús nassolnivalóra vágysz. A legújabb kutatások szerint ugyanis a cseresznye tápanyagai a rákkal szemben is hatásosak lehetnek.

A cseresznyét leginkább azért szeretjük, mert finom, lédús, sok benne a vitamin és pillanatok alatt csillapíthatjuk vele édesség iránti sóvárgásunkat. A rák elleni kutatásokban résztvevő amerikai szakemberek sem hagyták figyelmen kívül ezt az értékes tápanyagokban gazdag gyümölcsöt. Kutatásaik alapján kiderül, hogy miért lehet hatásos a cseresznye a rák elleni küzdelemben. 

Az alkotóelemek titka

A cseresznyében három olyan anyagot mutattak ki a kutatók, amelyek hatásosak lehetnek a rákkal szemben: ez a csersav, a perilil-alkohol és a quercetin

  • A csersavval végzett kísérletekből kiderült, hogy ez az anyag laboratóriumi körülmények között megöli a rákos sejteket, míg a normál sejtekre semmilyen hatással nincs. Ezen kívül a csersavnak jelentős vírus- és baktériumölő hatás is van.
  • A perilil-alkohol és anyagcseretermékei megakadályozhatják a daganatok növekedését.
  • A quercetin jó rák elleni hatóanyag és jelentős gyulladásgátló hatása is van. Étrendkiegészítőként alkalmazva, kezelhető vele az allergia és az asztma is.

Cseresznyelével a gyulladások ellen
Ne csak az érett gyümölcs szerepeljen az étrendedben. Rendszeresen kortyolgass cseresznyelevet is! A benne lévő antocianin nevű anyag segít a szervezetednek legyőzni a gyulladásokat, csökkenti a bélrák, szívroham kialakuásának kockázatát, és a vér húgysavtartalmát, amely a köszvényes fájdalom kiváltója is lehet.

(Forrás: wellnesscafe.hu)

Néhány ajánlott termék:
- Flavin 7 termékcsalád
- Cardio Flavin kapsz.
 
          Kakaóval a szívbetegség ellen!
 
Jó hír a csokoládéimádóknak. A legújabb tudományos vizsgálatok eredménye szerint a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztása segít leküzdeni a szív- és érrendszeri betegségeket, sőt a rákot is.

A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásáról újabb kutatási eredmények láttak napvilágot a washingtoni Nemzeti Akadémia konferenciáján. Norman Hollenberg, a Harvardi Egyetem orvostudományi karának professzora bemutatta a legfrissebb eredményeket. Ezek szerint a flavanolban gazdag kakaó-termékek fogyasztása hatékony eszköz a szív és érrendszeri betegségek illetve a rák elleni küzdelemben.

A szóban forgó kutatásban a professzor két közép-amerikai kuna indián törzset tanulmányozott. Az egyik törzs egy szigetcsoporton él nem messze Panamától, s  naponta nagy mennyiségű házi-készítésű kakaóitalt fogyasztanak. Ezzel ellentétben azok a társaik, akik elhagyták a szigeteket és Panama külvárosaiban telepedtek le alig fogyasztanak kakaót, így nem jutnak a kakaóban található flavanolokhoz. A két csoport halotti bizonyítványait tanulmányozva Hollenberg megállapította, hogy a szigetlakó kuna indiánok ritkábban szenvednek szív és érrendszeri, vagy rákos betegségben, mint azok, akik elhagyták lakóhelyüket.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a csokoládé mérsékelt fogyasztása csökkenti a zsírsavak oxidációját,  és előnyösen befolyásolja a vérlemezkék összecsapódását (ez okozza a véralvadást). Ez utóbbi azért fontos, mert a vérlemezkék összecsapódása a szívinfarktus egyik rizikófaktora. Bebizonyították, hogy a csokoládé csökkenti a vérben a káros koleszterin képződését is.

Antioxidánsok a vérben

Arról már korábban is számos publikáció jelent meg, hogy bizonyos csokoládéfajták jó hatással vannak az egészségre. Ez is a csokoládé egyik alapanyagának, a kakaónak köszönhető. Néhány évvel ezelőtt, az Európai Kardiológiai Társaság amszetrdami kongresszusán szenzációként hatott a hír: kakaó fogyasztás után jelentősen növekedett az antioxidánsok koncentrációja a vérben. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a sejtkárosodásoktól. A kakaóban nagy mennyiségben található flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek változatos formában fordulnak elő a növényvilágban. Eddig a gyümölcs, a tea és a vörösbor volt a legismertebb források.

Fekete Krisztina, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa szerint, az A-, E- és C-vitamin is fontos antioxidáns forrás. Mostanra bizonyossá vált, hogy a kakaót is ide kell sorolni, mert természetes formában, koncentráltan tartalmaz flavonoidokat. A dietetikus hangsúlyozta, hogy ennek ellenére sem lehet pusztán a kakaóval megelégedni. Hiszen aki manapság hazánkban rendszeresen kakaót fogyaszt, az leginkább a tejben feloldódó változatához jut hozzá, amiben viszonylag kevés a flavanol. Ezért nem szabad elhanyagolnunk a zöldségeket és a gyümölcsöket sem.

(Forrás: Astronet.hu)

Ajánlott termék:
 
Bio+Active csokoládék
 
                 Egészséges kis vörös!

A koranyár legszínesebb csemegéje, a meggy, az izomláztól az öregedésig sok mindenre jó. Valószínűleg a leggazdaságosabb gyümölcs: húsát, a szárát, a levelét, de még a gyantáját is hasznosíthatjuk. Ráadásul egészséges, sokféleképpen feldolgozható és finom. Minden, amit a vörös csodáról tudni érdemes.

A meggy, legközelebbi rokonával, a cseresznyével egyetemben keletről indult hódító útjára: őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, de nagyon régóta ismerik Európában is: i.e 300 táján már ott piroslik a görögök tányérján, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak körében is. Igaz, akkoriban talán még nem is lehetett igazán megkülönböztetni a piros bogyós testvéreket, erről tanúskodik, hogy a meggy latin nevében felismerhető cerasus vagy a görög kerasos szó  - az idő tájt ez egyértelműen cseresznyét jelentett.

Azt ugyan nem lehet pontosan tudni, mióta termesztették a meggyet és különböztették meg a cseresznyétől, de az biztos, hogy nagyon régóta színesíti a magyarok étrendjét is. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, finnugor eredetű, gyümölcsöt jelentő szavunk; a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó jövevényszó.

A gyümölcs ősi múltját bizonyítja az is, hogy ős-meggymagot még régészek is találtak. Európa nyugati fele viszont csak később ismerte meg a meggyet: a XV.-XVII. századtól termesztették nagyobb mennyiségben.

Rajongói között találhatjuk II. Frigyes porosz királyt, aki a XVIII században uralkodott, roppant hosszú életét - 74 éves korában halt meg - egyebek mellett akár ennek is köszönheti. Az uralkodó híres potsdami Sanssouci kastélyának üvegházaiban termesztette a gyümölcsöt.

A gyógyszer a fán

A meggyet akár az orvos is felírhatná, mert vitaminjai, antioxidáns tartalma, és savjai egy sereg bajra jelentenek gyógyírt. Vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyéjéhez, viszont majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A B-vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, de van benne jó sok C-vitamin is.

A gyümölcs színe is elárulja, hogy leve értékes antioxidáns színanyagokat tartalmaz, katekineket, flavonoidokat, antociánokat, kumarint. A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban, és - bár svtartalma elfedi - jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Gazdag vasban, kalciumban  és magnéziumban, és található benne foszfor is. Mindennek megfelelően jótékonyan hat a vérképzésre, amivel a máj és a vesék munkáját serkenti, szívbarát, valamint az idegek működését is jótékonyan befolyásolja; emellett segít a meghűléses betegségek kúrálásban, a légzőszervek gyógyításában is.

S ha ez még nem lenne elég ok arra, hogy kilószámra faljuk a meggyet, nem árt, ha tudjuk, hogy mindezeken kívül ez az a csodaszer, amely képes az idő múlását is belassítani: serkentőleg hat ugyanis a hormontermelésre. A kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, ami a nőknél hajhullást, súlygyarapodást, emésztési problémákat, memóriazavart, trombózist okozhat - ám a meggy hatóanyagainál fogva segít helyrebillenteni a hormonháztartást, ezzel az öregedés kellemetlen tünetit is enyhíti.

A fentieknél jóval közismertebb a belekre és az emésztésre gyakorolt hatása. A savas meggy serkenti az emésztést, és ezzel a legmakacsabb székrekedést is megszünteti, ráadásul tisztítja a beleket. Sok gyümölccsel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt inkább enyhíti az ilyen panaszokat.

Ne dobj ki semmit!

A meggynek nemcsak a húsát, de a szárát, a levelét, a magját, a gyantáját, fáját, de még a pollenjét is lehet hasznosítani, ezért a frissen szüretelt, vagy megbízható helyről vásárolt meggy minden porcikáját érdemes eltenni.

A meggy szára ugyanis gyógytea-keverékek alkotóelemeiként segíti a vizelet-kiválasztását, sőt, a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra is jótékony hatást gyakorol.

A levélből készült tea kiváló köhögéscsillapító, de láz és idegesség ellen is ajánlott kortyolgatni; ezen kívül gyulladás gátló hatású és puffadás ellen is hatásos.

Egyes helyeken a kapor mellett az uborka eltevéshez használják. A meggy levelét egyébként korábban nem csak teának fogyasztották, dohánylevél helyett is elfüstölték.

A gyümölcs kemény, színes fája értékes bútoralapanyag, de a sérülésekor kicsurgó gyantát is lehet hasznosítani: görcsoldóként.

Ezeken felül a pollenje és a meggyméz is értékes.

A meggy magját a rákos betegségek elleni küzdelemben hasznosítják, ugyanis B17-vitamin tartalmagátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

(Forrás: origó/női lapozó)

  Gyilkosok gyilkosai az antioxidánsok!
 

A mai kor embere a kedvezőtlen környezeti hatások és egészségtelen életmódja miatt fokozottan rászorul a természetes védelmi rendszerének erősítésére. Ennek egyik egyszerű és hatékony módszere a jól összeállított étrend.

Ártalmas szabad gyökök

- A földi élet alapja a tápanyagok "elégetése", amelynek során bonyolult folyamatokon keresztül a táplálék felhasználható összetevői oxigénnel egyesülnek, hasonló módon, csak lassabban, mint ahogyan a kályhában ropogó tűz "megemészti" a fát. Így történik az emberi szervezetben is - mutatott rá a Táplálkozási Akadémián tartott előadásában dr. Bíró György professzor, táplálkozástudományi szakértő. E folyamatok során nemkívánatos melléktermékként rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik gyors hatástalanításukért.

E kémiai anyagokat reaktív oxigén fajták (ROS) néven foglalják össze. Közéjük tartoznak az ún. szabad gyökök, például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik. A ROS, illetve a szabad gyökök keletkezését fokozza a dohányzás, a kimerítő tréning, egyes gyógyszerek, gyulladások, a környezetből az ibolyántúli és radioaktív sugárzás, a légszennyezés, például a nitrogén-dioxid és az ózon. Amennyiben a szervezet védekezése valamilyen okból nem kielégítő, ezek az agresszív molekulák elősegítik a légúti, a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a szürke hályog és más betegségek kialakulását, gyorsítják az öregedés folyamatát.

Frissítő, erősítő növények

A kezdetben szerzett tapasztalatokat tudományos vizsgálatokkal alátámasztva kiderült, hogy mindennapi táplálékunkban számos olyan alkotórész van, amely képes erősíteni a megszokott élettani funkciókat, hatékonyabbá tenni a szervezet védekezőrendszerének működését. Ilyen alkotórészek az antioxidánsok: tokoferolok (E-vitamin), az aszkorbinsav (C-vitamin), a karotinoidok között főként a béta-karotin, a likopin, a sokféle flavonoid, és a nem flavonoid fenolok.

- Ezek az anyagok jellemzően zöldség- és gyümölcsfélékben találhatók, rendszerint kombináltan - mutatta be Horváth Gabriella dietetikus. - A növényi hatóanyagok (fitonutriensek) javítják az immunválaszt, pusztítják a rákos sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat. Képesek kijavítani a DNS-ben a dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást, megváltoztatják az ösztrogén-, szénhidrát-, vérzsír- anyagcserét. Legismertebbek a flavonoid vegyületek, amelyek kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejtik ki. Legkedvezőbb, ha ezeket természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk.

Az egészséges életvitel és napi 400-600 gramm zöldség, gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása segíthet a leggyakoribb betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások, bizonyos rákfajták, az időskorral járó betegségek, például a szürke hályog, és esetleg a demencia kockázatának csökkentésében is. A növényi hatóanyagok legtöbbje színes vegyület, így a növény színe utalhat a benne levő hatóanyagra.

Sokszínű antioxidánsok

A karotinoidok elsősorban a sárga és piros gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, például a sárgarépa, a sárgabarack, a sült tök, a narancs és a mandarin is tartalmazza. Védőhatásuk van a daganatok ellen, csökkentik az érszűkület kialakulását, E-vitaminnal együtt védőhatásuk van a szürke hályog kialakulásával szemben is, cinkkel együtt pedig csökkentik a fertőző és allergiás betegségekre való fogékonyságot is. A likopin a paradicsomban és a görögdinnyében található meg. A C-vitaminban gazdag csipkebogyó és a homoktövis is sok karotinoidot is tartalmaz. A flavonoidokat a lila és a vörös gyümölcsök (például a cékla, a fekete szeder, a fekete ribizli), tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de fellelhetők más színű gyümölcsökben, zöldségekben is (például a hagymában, fokhagymában, almában, az őszibarackban és a paprikában). Daganat elleni, immunitást javító, érszűkületet megelőző, fertőző betegségek elleni, öregedést késleltető hatásukat is bizonyították már. A hamisítatlan, igazi kékszőlőből készült vörös bor is sok flavonoidot tartalmaz. A thiol antioxidánsokat tartalmazó, zöld színű növények (például a káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a zeller, a petrezselyemgyökér, a torma, a retek és a brokkoli) erős daganatmegelőző hatásúak. Számos gyógynövény is tartalmaz antioxidáns hatóanyagot, például a ginzeng gyökér és a máriatövis.

Jótékony finomságok

A zöldségek, gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat, különböző hatóanyagokat. Így kiemelkedően fontos részei mindennapi étrendünknek. Nézzünk egy-két fitonutrienst közelebbről! A shitake gomba daganatellenes, vérzsírt csökkentő hatása van, növeli a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet, vírusok, baktériumok, gombák, egyéb paraziták ellen is hat, az AIDS-esek számára is jótékony hatású. Az áfonyában, az egyéb bogyós gyümölcsökben és a teában levő flavonoidok segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mértékkel a magas flavonoid tartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe, hiszen nemcsak pszichésen és szociálisan (mondjuk egy jó társaságban elfogyasztva) oldja a stresszt, hanem összetétele miatt is. A szója hasfogó, vérzsírcsökkentő, daganatellenes és oszteoporózis csökkentő hatású. A méz antimikrobiális hatásának köszönhetően segít a sebgyógyulásban. A zöldteában található antioxidáns anyagok, az ún. atekinek hatással vannak a zsíranyagcserére, jótékonyan befolyásolják a vér össz-, illetve LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet. A zöldtea fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását. Kedvező a száj egészségének megőrzésében is a baktérium- és vírusellenes hatása miatt. Gyorsítja a zsírégetést, így jelentős szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.

(Forrás: Házipatika)

Néhány ajánlott készítmény:

- Flavin 77 termékcsalád

- Flavin 7 termékcsalád

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.